
پارسینه بخشی از پاسخهای حضرت آیت الله مکارم شیرازی را پیرامون سوالاتی چون دوستی با نامحرم و اختلاط در مجالس خانوادگی منتشر کرده است.
به گزارش ایسنا، در این مطلب آمده است:
دوستی با نامحرم
سؤال: متأسّفانه روابط بین پسر و دختر در جامعه ما بسیار بد جا افتاده، و پدر و مادرها از آن به عنوان یک کار زشت یاد میکنند. من به عنوان یک پسر جوان موارد زیادی از این روابط را دیدهام. اگر پسر و دختر در روابط خود، حدود را رعایت کنند، و بدون اطّلاع پدر و مادرشان رابطهای برقرار نمایند، و بین خود دوستی پایداری را برنامهریزی کرده باشند، که به احتمال قریب به یقین به ازدواج آنها منتهی شود، آیا شرعاً مشکلی دارد؟
- تجربه های مکرّر در مکرّر نشان داده رابطههای دختران و پسران دامهای شیطان است، و منجر به خلاف شرع میشود. بنابراین تنها در صورتی که قصد ازدواج داشته باشند، آن هم به مقداری که برای شناخت یکدیگر لازم است، میتوانند تماس بگیرند.
لطفاً به سؤالات زیر پاسخ فرمایید:
الف) آیا ارتباط نوشتاری و نامهنگاری دختر و پسر بالغ نامحرم از طریق کامپیوتر و شبکه اینترنت جایز است؟
ب) پس از آشنایی طرفین از طریق فوق، آیا ملاقات عمومی تعدادی دختر و پسر بالغ و نامحرم، در مکان عمومی جایز است؟
ج) آیا مصاحبه و نگاه به چشمها و صورت همدیگر جایز است؟
د) اگر موارد بالا جایز باشد، در چه مرحلهای اجازه پدر برای ادامه ارتباط دختر یا پسر بالغ و نامحرم، حضوری یا نوشتاری، واجب است؟
- با توجّه به این که این گونه ارتباطها غالباً منشأ مفاسدی می شود، جایز نیست.
سؤال: مکالمه تلفنی پسر و دختر و مراوده طرفین جهت دوستی چه حکمی دارد؟
- جایز نیست.
اختلاط در مجالس خانوادگی
سؤال: مقدار و نوع پوشش زن در میهمانیهای خانوادگی چه میزان است؟
- زن باید در مقابل نامحرم بدن خود را جز صورت و دستها تا مچ بپوشاند; و تفاوتی میان میهمانی خانوادگی و غیر آن نیست.
سؤال: آیا عرف در نوع پوشش زنان در میهمانیهای خانوادگی مؤثر است؟
- اگر منظور این است که تمام بدن به غیر از گردی صورت و دستها تا مچ پوشیده باشد تفاوت عرفها تاثیری ندارد، و در مقابل نامحرم در مجالس خانوادگی یا غیر آن باید پوشش اسلامی رعایت شود.
سؤال: بوسیدن سر و دست زنان و مردان سالخورده فامیل که نامحرم هستند به جهت احترام چه حکمی دارد؟
- اشکال دارد.
سؤال: شوخی و صحبت با اقوام نامحرم در مجالس چه حکمی دارد؟
- صحبت های عادی مانعی ندارد، ولی شوخی اشکال دارد.
سؤال: در برخی مناطق اقوام نامحرم نزدیک را جزء محارم میدانند و حجاب را در مقابل آنها رعایت نکرده و گاه با آنها دست میدهند و امثال آن، حکم این امور چیست؟
- باید تمام این امور که خلاف شرع است ترک شود و آنان را با زبان خوب امر به معروف و نهی از منکر نمود.
سؤال: نشستن افراد نامحرم فامیل بر سر یک سفره چه حکمی دارد؟
- درصورتی که جهات شرعی را رعایت کنند مانعی ندارد.
منبع:ایسنا
سوال :
من احساس میکنم معتاد به خودارضایی این کاره زشت شدم بااینکه دوست ندارم واز کارم بدم میاد از گناهشم میترسم کمک کنید جواب : اگه واقعا دوست ندارید این گناه رو انجام بدید چندتا توصیه براتون دارم 1. تمام کارهایی که حتی زره ای ممکن است شهوت شما را برانگیزد به طور جدی ترک کنید حتی اینترنت 2. اراده خود را قوی کنید وسعی کنید یاد بگیرد به تمایلات درونی خود نه بگوید 3. حتما خود را با کارهای مفید سرگرم کنید 4. مطالعه را یکی از کارهای روزمره و اساسی خود قرار دهید 5. حتما روزانه تلاوت قرآن داشته باشید حداقل 50 آیه (بسیار موثر است) 6. حتما به صورت جدی به فکر ازدواج باشید برای راهنمایی بیشتر به کتاب مشکلات جنسی جوانان نوشته آیت الله مکارم مراجعه کنید پرسش: پرسش: پرسش: پرسش: پرسش: پرسش: پرسش:
حكم خود ارضايي چيست؟ آيا كم و زيادش فرقي در حكم اصلي دارد؟
پاسخ:
خود ارضايي يا استمنا از نظر اسلام حرام و گناه است. قرآن كريم ميفرمايد: "هر كس از راهي، غير از همسرش، شهوتش را دفع كند، از تجاوز كاران است".[1] يعني از حكم الهي و انساني تجاوز كرده است.
پيامبر اكرم(ص) فرمود: "هر كس شهوتش را با دست ( و هر طريق ديگري غير از مسير طبيعي و ازدواج) دفع كند، مورد لعنت و نفرت خداوند است".[2]
امام صادق(ع) فرمود: "خود ارضايي (يا دفع شهوت از غير مسير طبيعي) از گناهان بزرگ است".[3]
نيز فرمود: "خداوند با نظر رحمت به استمنا كننده نمي نگرد".[4]
فعل حرام، عصيان و مخالفت با فرمان حق تعالي است. كم و زيادش در حكم اصلي تفاوت ايجاد نمي كند. هر مقدار به اندازة خود گناه است. اگر كم صورت گيرد، به اندازة خود و اگر زياد باشد، به همان اندازه، اما در مورد تعداد دفعات زياد، گناه ديگري هم هست و آن تكرار گناه است كه تكرار و اصرار بر گناه، گناه ديگري محسوب ميشود.
پيامبر اكرم(ص) فرمود: "لا تنظروا الي صِغِرَ الذنب و لكن انظروا اِلي مَنِ اجتَر أتم؛[5] به كوچكي گناه منگريد، بلكه بر عظمت و بزرگي كسي بنگريد كه نسبت به او گستاخي و نافرماني كردهايد".
[1]مؤمنون (23) آية 7.
[2]مستدرك، كتاب النكاح، ص 570.
[3]سيد عبدالحسين دستغيب، گناهان كبيره، ص 332.
[4]وسايل الشيعه، ج 14، ص 268.
[5]بحارالانوار، ج 77، ص 168.
سئوالي از آيت ا... بهجت دارم كه اميدوارم مرا راهنمايي كنند:
دحتر 24 ساله هستم كه حدود 5 سال است به مرض استمنا مبتلا هستم و صحنه ها و تصورات شهواني هر چند كوچك هم باعث تحريك من مي شود و مرا مجبور به خود ارضايي مي كند كه ريشه اش بر مي گردد به دوستان دوران دبيرستان كه با همديگر صحبت مي كرديم كه كنجكاوي من باعث كشف اين حس شد كه تا آن زمان از وجود چنين حسي در وجودم اطلاع نداشتم و خوشم آمد و نمي دانستم چيست ولي وجدانم مي گفت كه اين كار درستي نيست . در كتابي خواندم كه اين گناه كبيره است و چاره اش ازدواج است. من توبه كرده بودم و سعي مي كردم اين خاطرات را از ياد ببرم پس ازدواج كردم اما متاسفانه ازدواج باعث تحريك بيشتر من مي شود و مرا مجبور به خود ارضايي بيشتر مي كند يعني با همسر بودن مرا راضي نمي كند البته به او مي گويم كه ارضا نشدم و او كمك مي كند اما نمي توانم ارضا شوم و حالا نمي دانم چه كار كنم و از نظر روحي خيلي عذابم مي دهد حال بگوييد من چه كنم آيا گناهان من بخشوده مي شود ؟ بعضي وقتها تصميم به طلاق مي گيرم و با خود مي گويم اين ازدواج چه سودي دارد و باعث دور شدن من از خدا مي شود شوهرم هم مي گويد كه در تو اشكالي است كه ارضا نمي شوي.
پاسخ:
همانطور كه مي دانيد عمل استشهاء (نه استمناء) كار درستي نيست و وجدان شما درست تشخيص داده و اين عمل در واقع نوعي انحراف جنسي است و پيامدهاي سوئي دارد كه يكي از اين آثار سوء آن همين مشكلي است كه شما با آن درگير هستيد و از زندگي زناشويي و حتي نزديكي با شوهر لذت كافي نمي بريد و حتي افكار طلاق و جدايي در شما ايجاد مي كند. راه حل اساسي اين مشكل مستلزم پشت سر گذاردن مراحلي است كه به ترتيب متذكر آن مي شويم:
يك. در مرحله اول سعي كنيد به صورت جدي از انجام عمل خودارضايي اجتناب كنيد و هميشه با خود بگوييد اين عمل گناه بزرگي است و عذاب الهي را به دنبال دارد مضافا بر اين كه آثار سوء جسماني و رواني نيز دارد.
دو. از قرار گرفتن در تنهايي و دست ورزي با دستگاه تناسلي خود جدا پرهيز كنيد.
سه. در مرحله دوم بايد نحوه نزديكي جنسي با شوهرتان را اصلاح كنيد. به نظر مي آيد يا شما خيلي دير به مرحله ارگاسم مي رسيد يا شوهرتان سريع ارضا مي شود و دچار زودانزالي است. در هر صورت بايد مسأله را با شوهرتان مورد بررسي قرار دهيد اگر شوهرتان دچار زودانزالي است راهكارهاي زير مورد توجه قرار گيرد تا مشكل حل شود:
1. قبل از هر چيز بايد توجه داشته باشيد كه محيط و فضا و اتاقي كه در آن استراحت مي كنيد بايد فضاي آرام و امن باشد زيرا فضاي امن و آرام زمينه كافي را براي عمل زناشويي فراهم مي كند و آرامش رواني محيط زمينه ساز عجله نكردن براي تمام شدن كار لازم و ضروري است. ولي اگر احساس شود ممكن است در معرض مشاهده ديگران حتي كودك خردسال و يا شيرخوار واقع شويد دچار مشكل مي شويد بنابراين توصيه مي شود در اتاق اختصاصي و درب اتاق بسته و حتي قفل شده عمل انجام گيرد.
2. اگر از مطلب خاصي دچار اضطراب مي شويد به رفع علت اضطراب پرداخته شود زيرا اضطراب از هر مطلب و موضوعي به از دست دادن كنترل و تسلط بر اعصاب و وضيت رواني منجر مي شود.
3. پيش از ارتباط جنسي، مرد حتما بايد با مالش نقاط حساس و جنسي بدن زن را تحريك كنيد و او را به سر رضايت و شوق آورده تا زماني كه زن به آمادگي كافي براي عمل زناشويي پيدا كند زيرا زن براي رسيدن به اوج لذت جنسي مدت زمان بيشتري نياز دارد. بخلاف مردان كه زودتر تحريك شده و به اوج لذت جنسي مي رسند. بنابراين مرد بايد تحمل كند و با ايجاد آمادگي در زن زمان ارگاسم همديگر را نزديك تر كنند لذا گاهي لازم است 15 دقيقه مقدمات عمل زناشويي طول بكشد.
4. قبل از ارتباط جنسي، زن، آلت مرد را به مدت 15 دقيقه ماساژ دهد.
5. در طول شبانه روز و هفته به وضعيت زود انزالي فكر نشود.
6. در طول شبانه روز و هفته به امور غيرجنسي فكر شود و يا به فعاليتي مشغول شود مثلا آدامس جويده شود.
7. به محض احساس نزديك شدن لحظه انزال، مقعد خود را سست كرده و با دهان باز نفس آرام و عميق كشيده شود.
8. براي ارتباط جنسي، مرد در زير قرار گيرد و زن در رو تا مرد ديرتر به ارگاسم و اوج لذت جنسي برسد.
9. به هنگام ادرار كردن، 2 تا 3 بار و حتي بيشتر ادرار كردن را قطع و وصل كنيد.
10. از تغذيه مناسب بهره گرفته شود از خوردن ماست و ترشي و نيز مواد غذايي تحريك كننده غريزه جنسي خودداري شود.
11. در شبانه روز به طور مرتب ورزش كنيد و به تقويت عضلات بدني خود بپردازيد.
12. با مراجعه به پزشك از داروهاي مناسب استفاده شود.
13. براي اطلاعات بيشتر به كتاب هاي زير مراجعه فرماييد:
الف. مشاوره جنسي و زناشويي، نوشته علي اسلامي نسب، از انتشارات نسل نوانديش؛
ب. درمان هاي جنسي، نوشته علي اسلامي نسب، از انتشارات نسل نوانديش.
اما اين كه فرموديد آيا گناهان من بخشوده مي شود؟ به طور قطع اگر شما توجه كنيد خداوند خود وعده داده است كه توبه كنندگان را نه تنها مي بخشد بلكه آنها را دوست دارد «ان الله يحب التوابين» البته يكي از شرايط پذيرش توبه پشيماني از گناه انجام شده و تكرار نكردن آن گناه است بنابراين شما تصميم بگيريد ديگر مرتكب اين گناه نشويد. علاوه بر اين به آثار سوء اين گناه بيشتر فكر كنيد چه اين كه اين گناه نه تنها لذت حلال زناشويي را از شما سلب كرده است، آرامش شما را نيز از بين برده است و شما را تا سر حد طلاق و جدايي كشانده بنابراين بايد تلاش كنيد اين گناه را به طور مطلق ترك كنيد. البته به دليل اين كه بيش از 5 سال است كه به اين گناه آلوده ايد ترك كامل آن نيازمند به زمان است و اگر اراده كنيد به تدريج مي توانيد موفق شويد.
در مورد خود ارضايي راهنمائي ام كنيد؟
پاسخ:
از مشكل خودارضايي براي ما گفتهايد و خطراتي كه شما را تهديد ميكند. اين عمل زشت، جواني انسان را به پيري تبديل ميكند و دهها مشكل اخلاقي، رواني و جسماني پديد ميآورد. نامههاي فراواني از افرادي كه دچار اين مشكل شدهاند و مبتلا به بيماريهاي سخت و لاعلاجي شدهاند، داشتهايم و خود شما از بيماريهاي مربوط به آن مطلع هستيد. براي جبران اين موارد چه بايد كرد؟ جواب اين است كه جز با ترك اين عادت زشت و خطرناك هيچ راه و چاره ديگري نيست. ابتدا ترك اين عادت و بعد تقويت بدن و ورزش. براي ترك اين عادت سفارش أكيد ميكنيم كه از تنهايي و از دوستان زيبا يا از مواجهه با مناظر شهوتانگيز جداً خودداري كنيد.
جواني 19 ساله هستم كه متأسفانه مبتلا به استمنا هستم. لطفاً مرا راهنمايي نماييد؟
پاسخ:
برادر گرامي، از اين كه با ما مكاتبه نموده ايد، تشكر مي كنيم.
يكي از مشكلات جوانان ابتلا به خود ارضايي و استمنا است كه اسلام شديداّ با آن مبارزه نموده و آن را حرام دانسته است. جهت آشنايي بيشتر شما با پيامدهاي منفي خودارضايي و راه هاي مبارزه با آن ، جزوه اي كه دربارة استمنا تدوين شده است، ارسال مي گردد.
سعي كنيد از اضطراب و نگراني و منفي بافي و خودآزاري پرهيز نماييد، كه علل برخي ناهنجاري هاي رفتاري و اخلاقي ، از جمله خود ارضايي (استمنا) است. اگر در شرع، كيفرهايي براي آن بر شمرده شده، براي جلوگيري از ارتكاب گناه است؛ نه اين كه انسان ، راه درمان و بازگشت را بسته ببيند. از اين رو با نشاط و اميد ، راه درست را برويد و براي خود سرگرمي هاي شادي آفرين تدارك ببينيد. موفق و سربلند باشيد. ما را از حال خود با خبر نگذاريد.
در مورد استمنا و خود ارضايي كه به آن دچار شده ام و دارد مرا تلف مي كند، راه و چارهاي برايم بيانديشيد.
پاسخ:
برادر گرامي ! از صميميت و صراحت و صداقت شما متشكريم. اميد است بتوانيم راهنماي شايسته اي باشيم.
آنچه كه نوشته ايد، از آثار سوء خود ارضايي است. و قدرت شهوت جنسي در ايام جواني مانند جرقه اي است كه در انبار باروت زده شود. اگر جوان خود را در اين وادي رها كند و احياناً زمينة آن را با نگاه كردن به فيلم ها وعكس هاي سكسي و مشاهدة مناظر شهوت انگيز و نگاه كردن به دختران و زنان در كوچه و خيابان فراهم كند، ثمرات ناگوار و نتايج زيان باري را باعث خواهد شد. تازه اين ها اول بدبختي و بيچارگي خواهد بود. اگر خود را از اسارت شيطان نفس و شيطان هاي بيروني نجات ندهيد، بايد منتظر عواقب خطرناك تري باشيد. اميرالمؤمنين (ع) مي فرمايد: " چه بسا لذّت كوتاه و شهوت زودگذري كه غصّه هاي درازي به دنبال ميآورد و اندوه فراواني را ايجاد مي كند".
برادر عزيز! افرادي چون جنابعالي با ارسال نامه ها به ما مي نويسند: مي خواهم خون گريه كنم ؛ ميخواهم فرياد بكشم؛ بيچاره و تنها و ويلان و سرگردان شدم؛ متنفر از همه كس و همه چيز! با اين وضع چه بايد كرد؟ از طرفي ترويج مسائل سكسي و كنترل نكردن جو جامعه و از طرف ديگري به فكر نبودن خود افراد و رها كردن خود به دست اين و آن دوست و سر كوچه ايستادن و نگاه و چشم چراني و عدم توجه پدر و مادر و مسئولان، كار را به اينجا مي كشاند كه نالة امثال شما گوش آسمان ها را كر مي كند.
حال كه وضع شما به مرحلة حساسي رسيده است، به نكاتي كه گفته مي شود، توجه كنيد و بدان با جدّيّت عمل كنيد:
1- تصميم و ارادة قوي بر ترك اعتياد به اين عمل زشت.
2- التزام به اين كه مواقع نماز به مسجد رفته و نماز ظهر و عصر و مغرب و عشا را با جماعت در يكي از مساجد شهر بخوانيد. بايد متعهد به اين مسئله بشويد.
3- خواندن حداقل دو صفحه از قرآن به طور مرتب در هر روز، بايد متعهد و پاي بند به اين مسئله بشويد.
4- از تنهايي بايد پرهيز كنيد.
5- از ايستادن در مكان ها رفت و آمد زنان و دختران و رفت و آمد بيهوده به خيابان ها و بازارها بايد خودداري كنيد.
6- اگر اهل مطالعه هستيد، به سالن مطالعه و كتاب خانه هاي عمومي برويد. و اگر اهل كار و تلاش هستيد، به كار مشغول باشيد.
7- ورزش روزانه با لباس هايي كه تنگ نيست.
8- گرچه نوشته ايد كه ازدواج برايم ممكن نيست، ولي براي رهايي از اين مشكلات ، راه اصلي ازدواج است. در اين صورت مسئلة ازدواج را با پدر و مادر يا پدر بزرگ يا خاله و عمة خود مطرح كنيد، گرچه برادر بزرگتان هنوز ازدواج نكرده است، ولي اشكالي ندارد كه شما زودتر ازدواج كنيد. مي توانيد با ازدواج صحيح و سالم و ساده خود را از مهالك نجات دهيد.
همواره دست گدايي و التماس به سوي خدا دراز كنيد و از او بخواهيد شما را از شرّ اين گرفتاري نجات دهد، زيرا ادامة اين كار هم دنياي شما را خراب مي كند و هم آخرت را. پس دست به درگاه خدا بلند كنيد و از او كمك بخواهيد.
در مورد خود ارضايي مفصّل توضيح دهيد و راه مبارزه آن را بنويسيد؟ آيا تأثيري بد در ازدواج و بچهدار شدن ميگذارد؟
پاسخ:
از اين كه با ما مكاتبه نمودهايد سپاسگزاريم. در نامه از عدم پاسخ كامل سخن گفتهايد، ولي شماره نامه قبلي را ذكر نكردهايد تا بررّسي نماييم. در صورت لزوم در نامه بعدي شماره نامه پيش را ذكر كنيد.
خود ارضايي يكي از اقسام انحرافات جنسي به شمار ميرود. در پيدايي آن علل مختلفي دخالت دارد مانند تحوّلات بلوغ، عوامل تحريك زا، عقده حقارت، مساعد نبودن محيط خانواده، معاشرت با منحرفان، ضعف ايمان و ناآگاهي از پيامدهاي خودارضايي. متأسفانه خودارضايي، عوارض زيان باري دارد، مانند ضعف سيستم عصبي، ناتواني جنسي، گريز از ازدواج، سرد مزاجي، پژمردگي رنگ، ايجاد حلقه سياه دور چشم، خستگي و خواب آلود بودن، شرم كاذب، گوشهگيري و آشفتگي در خواب.(1)
البته تأثير خودارضايي در ازدواج و يا بچه دار شدن مطلبي نيست كه براي همه افراد يكسان باشد. در اين باره بايد پزشك متخصص با معاينات خود نظر دهد. معمولاً اين مشكل براي افرادي كه در خود ارضايي افراط كرده و سابقه زيادي دارند، ممكن است اتفاق افتد.
از نظر شرعي شكي نيست كه خود ارضايي حرام است و استغفار و توبه از آن لازم ميباشد.
اسلام براي مقابله با انحرافات جنسي عموماً و خودارضايي خصوصاً در دو بخش پيشگيري و درمان راهكارهاي مناسبي را ارائه كرده است. اما روشهاي كاربردي در بخش نخست عبارت است از:
1- خردورزي: خودارضايي نتيجه عدم تعديل غريزه جنسي است.
بديهي است كه با مهار احساسات و تعديل غريزه جنسي ميتوان از خود ارضايي پيشگيري كرد.
يكي از راههاي مهار غريزه جنسي استفاده از نيروي عقل است. امام علي(ع) ميفرمايد: "در دلهاي بشر، خاطرات بد و خواهشهاي زشت پديد ميآيد و عقل از اعمال آن خاطرات جلوگيري ميكند".(2) البته به دليل نيرومندي غريزه جنسي و نارسايي عقل در ايام بحراني بلوغ، اين چراغ هدايت، كم فروغ ميگردد. در اين شرايط بايد از احساسات مذهبي بهره گرفت.
2- خدا محوري: در هنگامه بحران بلوغ، با استمداد از احساسات مذهبي و رعايت تقوا ميتوان شهوت را كنترل كرد. بزرگترين قدرت براي مهار غرايز از نظر اسلام احساس مذهبي است. قرآن مجيد نماز را عامل باز دارنده از گناه ميداند و ميفرمايد: "نماز آدمي را از كارهاي زشت باز ميدارد".(3) جواني از انصار نماز را با پيامبر ادا ميكرد، ولي آلوده به گناهان زشتي بود. حضرت فرمود: "سرانجام نمازش او را از اين اعمال پاك ميكند".(4) البته هر نمازي به نسبت رعايت شرايط، اين اثر را دارد. رسول اكرم(ص) به جوانان توصيه ميكند براي كنترل غريزه جنسي، از روزه و امساك از خوردن استفاده كنند.(5)
3- رعايت اصل مهم حيا و عفت در محيط خانه: رعايت بعضي مسائل مانند جداسازي محل خواب كودكان، محدود كردن، تماس بدني با آنان، دور نگاه داشتن كودكان از مناظر مهيج از بروز انحراف جنسي جلوگيري ميكند.
4- دقت در دوست يابي: اولين قدمهاي انحراف را نوجوانان به كمك دوستان ناباب بر ميدارند. براي پيشگيري از انحرافات جنسي بايد در انتخاب دوست وقت كافي صورت گيرد.
5- كنترل غريزه جنسي: جوان بايد از ابتداي بلوغ، غريزه جنسي را به كنترل در آورد تا انحراف به صورت عادت در نيايد. كنترل از طريق: طرد افكار شيطاني، پر كردن اوقات فراغت، كنترل چشم و عدم اختلاط زن و مرد انجام ميگيرد. بيدار ماندن در رختخواب ممكن است زمينه ساز برخي انحرافات شود، از اين رو به جوانان توصيه ميگردد زماني وارد بستر شوند كه به حد كافي خسته شده و آماده خواب باشند. براي اين امر ميتوان از مطالعه كتابهاي مفيد قبل از خواب استفاده كرد، زيرا اشتغالات فكري اثر عميقي در انصراف فكر از عادات و انحراف جنسي دارد، از اين رو پر كردن اوقات فراغت از اهميّت خاصي برخوردار است.
6- ياد مرگ: يكي ديگر از عواملي كه در غلبه بر شهوت نقش مهمي دارد، ياد مرگ است.
رسول اكرم(ص) ميفرمايد: "زياد مرگ را ياد كنيد كه ياد مرگ شكننده لذّات نفساني و حايل ميان تو و شهوات است".(6)
7- ازدواج: راه صحيح ارضاي غريزه جنسي، ازدواج قانوني است. رسول خدا(ص) ميفرمايد: "اي جوانان! هر يك از شما كه قدرت ازدواج دارد، حتماً اقدام كند، زيرا بهترين وسيله است كه چشم را از نگاههاي آلوده و عورت را از بي عفتي محافظت ميكند".(7)
از اين رو اسلام، در جايي كه ترك گناه منوط به ازدواج باشد، آن را واجب كرده است. فقهاي عظام فرمودهاند: كسي كه به دليل نداشتن زن به حرام ميافتد واجب است زن بگيرد.(8) اين مسئله در مورد زنان نيز مؤثر است.
8- خويشتن داري: قرآن مجيد راه مقابله با طغيان غريزه جنسي را در صورت فراهم نبودن زمينه ازدواج، خويشتن داري در امور جنسي ميداند و ميفرمايد: "آنها كه وسيله ازدواج ندارند، بايد عفت پيشه كنند تا خداوند آنان را به فضلش بي نياز كند".(9)
البته تسلط بر نفس و تعديل غريزه جنسي، كار بسيار دشوار است كه نياز به مقاومت سرسختانه دارد. امام علي(ع) ميفرمايد: "شهوتها و خواستههاي نفساني، بيماريهاي كشنده هستند و بهترين دواي آنها، صبر و پايداري در برابر آنها است".(10)
9- تقويت اراده: اگر زياده خواهي جنسي به صورت عادت ناپسند خودارضايي در آمده باشد، از آن جا كه عادت به منزله طبيعت دوم آدمي به شمار ميرود، رهايي از آن، احتياج به عزمي راسخ دارد. آن چه در شروع كار مهم است، خواستن و انگيزه داشتن است. در اين جهت تلقين مثبت بسيار كارساز است. افراد مبتلا به خودارضايي بايد مرتب به خود تلقين كنند كه به خوبي قادرند اين عادت را ترك كنند، ضمن اين كه به دنبال آن جاي گزين كردن يك عادت پسنديده ضروري است.
روان شناسان ميگويند: براي ترك يك عادت بد، حتماً بايد به سراغ عادت خوب رفت و آن را جانشين عادت بد نمود. در مورد عادات بدجنسي بايد درست در همان ساعاتي كه انگيزه آن در مبتلايان توليد ميشود، به سراغ برنامه خاصي (مانند ورزش، تفريح، رفتن پيش دوستان و بطور كلي بيرون آمدن از خلوت و تنها بوده) كه براي چنين ساعاتي از قبل پيش بيني كردهاند بروند.(11)
10- مؤاخذه و تنبيه: آدمي گذشته از همت والا، به محرك هايي نيازمند است تا نفس مايل به تنبلي و ركود را به حركت و تلاش وا دارد و در طريق مجاهدت با نفس ثابت قدم و مقاوم گرداند. در اين ميان، مهمترين محرّك، تنبيه و مجازات است.
مجازات در برابر زياده خواهي جنسي از ملامت شروع و سپس به مراحل شديدتر مانند محروم كردن خويشتن از بعضي لذايذ زندگي در مدّت معيّن منتهي ميگردد.
11- ورزش: يكي از راههاي آرام كردن طوفان غريزه جنسي در انسان، ورزش و فعاليت بدني است، زيرا ورزش مقدار فراواني از انرژيهاي بدني و فكري انسان را به خود اختصاص ميدهد و از مسائل ديگر كم ميكند.
12- كم خوري: در روايات اسلامي از روزه داري به عنوان يك عامل غلبه بر شهوت ياد شده است. پيامبر اكرم(ص) ميفرمايد: "اي جوانان! هر يك از شما قدرت ازدواج دارد ازدواج كند و اگر قدرت ندارد، روزه بگيرد، زيرا روزه گرفتن براي كنترل شهوت مفيد است".(12)
پي نوشتها:
1. احمد احمدي، روانشناسي نوجوان و جوان، ص 120.
2. غررالحكم، ج 2، ص 500.
3. عنكبوت (29) آيه 45.
4. تفسير نمونه، ج 16، ص 287.
5. بحارالانوار، ج 100، ص 220.
6. بحارالأنوار، ج 74، ص 388.
7. مكارم الاخلاق، ص 100.
8. توضيح المسائل مراجع، ج 2، مسئله 2443.
9. نور (24) آيه 33.
10. غررالحكم، ج 1، ص 72
11. ناصر مكارم شيرازي، مشكلات جنسي جوانان، ص 169.
چگونه خود ارضايي را ترك كنيم؟
پاسخ:
توصيههاي اساسي به منظور كنترل شهوت و فرار از خودارضايي:
1 - به هنگام خواب شكم نبايد پر باشد، از اين رو در شب غذاي سبك و كم حجم ميل فرماييد وزودتر غذا ميل كنيد تا به هنگام خواب احساس پري و سنگيني نكنيد.
2 - از پوشيدن لباسهاي تنگ و چسبان (به ويژه لباسهاي زير) خودداري كنيد.
3 - از نگاه كردن به مناظر، فيلمها و تصاوير تحريك كننده خودداري كرده، به محض رو به رو شدن با اين امور، چشم خود را بسته يا به زمين و آسمان خيره شويد و حتي محيط تحريك كننده را ترك كنيد.
4 - از فكر كردن و تصور نمودن و حتي تخيل امور جنسي (چه جنس موافق چه مخالف) اجتناب كنيد و حتي به قصد داشتن اطلاعات و آگاهي به سراغ اين نوع مطالب نرويد.
5 - به دنبال خواندن مطالب جنسي و شوخيهاي جنسي و تحريك كننده نرويد و به هيچ بهانه و دليلي به سراغ خواندن يا شنيدن اين نوع مطالب و كتابها و مجلات نرويد.
6 - از مشاهده شوخيها، حركات و رفتارهاي جنسي ديگران و حتي تصور و تخيل آنها خودداري كنيد. هميشه براي ذهن و فكر خود محتواي خوب، مفيد و مورد علاقه و... دسترس داشته باشيد تا ذهن در حالت سرگرداني به سراغ اين امور نرود.
7 - از خوردن غذاهاي محرك مانند خرما، پياز، فلفل، تخم مرغ، سوسيس، كالباس، گوشت قرمز، غذاي پرچرب اجتناب كنيد. بدانيد بدن شما هرگز دچار كمبود جسمي و سوءتغذيه نميشود. بهتر است كمتر به تغذيه آن توجه نماييد. هميشه در خود احساس گرسنگي اندك را حفظ كنيد.
8 - از نوشيدن افراط گونه آب و مايعات پرهيز كنيد، به خصوص شبها و قبل از خوابيدن و به ويژه در بين غذاها و غذاي پرچرب.
9 - به منظور تخليه انرژي زايد به طور منظم و زياد نرمش و ورزش كنيد. ورزشها بايد ساده پيوسته و طولاني مدت انجام گيرد تا بدن از انجام آنها به نوعي رياضت وادار گردد و از شدت فعاليت عرق كند.
10 - تماس دستان را با اندام جنسي كنترل كنيد تا موارد ناخودآگاه هيچ گاه پيش نيايد.
11 - هرگز بيكار نباشيد و براي اوقات فراغت خود برنامه داشته باشيد، هر چند در ابتدا كم فائده ولي با علاقه. اوقات فراغت خود را با مطالعه، گردش، زيارت، هنرهاي دستي و عبادت و هر كار مورد علاقه پر كنيد.
12 - هرگز در مكاني خلوت و تنها و دور از نظر ديگران نباشيد. خود را در محيطهاي شلوغ قرار دهيد.
13 - به محض ورود افكار جنسي به ذهنتان سريع به نماز خواندن يا هر فكر معنوي و مثبت مشغول شويد و به نيت رها شدن از اين فكر نيايش كنيد و نماز بخوانيد و از خداوند كمك بگيريد، حتي اگر در خيابان هستيد و يا در اتوبوس... به صورت نشسته و در حال حركت نيت كرده و به نماز خواندن مشغول شويد. در اين حالت اگر در مكان خلوت هستيد، تغيير محيط داده و به مكانهاي عمومي برويد و كسي را جهت همراهي نزد خود بخوانيد، مانند كسي كه احساس ترس دارد و به همين انگيزه از افراد كمك ميگيرد تا در كنارش بمانند. اگر در شب و در رختخواب به اين عمل مبادرت ميورزيد، حتي در اين موقعيت تنها نباشيد و كسي در اتاقتان باشد. در بدنتان و در ذهنتان را تنها و بيكار رها نكنيد.
14 - روزه مستحبي بگيريد و اگر توان آن را نداريد، روزه اخلاقي بگيريد، يعني ميزان مصرف غذا و آب مصرفي را كاهش دهيد و فاصله هر وعده غذا را افزايش دهيد و مقدار آن را اندك اندك كنيد.
15 - با جنس مخالف كمتر مراوده داشته باشيد و از روي ملايمت، لطف و محبت با آنها صحبت نكنيد.
16 - قرآن و ادعيه بيان شده را زياد بخوانيد؛ در معاني آن فكر كنيد و در مراسم ديني و مذهبي شركت كنيد تا روحيه ديني و ميزان پايبنديتان را به رفتارهاي ديني تقويت كنيد و افزايش دهيد.
17 - از دوستي با افرادي كه كشش جنسي و تمايل به اين رفتار را در شما افزايش ميدهند، سخت دوري كنيد.
18 - بياد مرگ و مردن و عالم آخرت را هميشه در ذهن و دل خود زنده نگه داريد. به اين منظور مطالعه كتب شهيد دستغيب را فراموش نكنيد و هر روز بيست صفحه از كتابهاي معاد، قلب سليم و سراي ديگر و... نوشتهي شهيد دستغيب را مطالعه نماييد و در محتواي آن فكر كنيد.
19 - هرگز به رو نخوابيد و يا در حالتي كه اقدام به آن عمل ميكنيد قرار نگيريد. اگر ناخودآگاه اين اقدام را انجام ميدهيد، به محض يادآوري ترك كنيد و براي خود جريمه و رياضت شرعي در نظر بگيريد تا اين عادت را ترك كنيد.
در پايان اين بخش چند تذكر را تقديم ميداريم:
الف) توجه داشته باشيد كه تنها رعايت تمام اين امور است كه ميتواند شما را به هدفتان برساند بدون كم و كاست و به صورت مستمر آنها را به كار بگيريد و بعد از بيست روز عمل كردن از تأثير آن ما را مطلع سازيد.
ب) به محض ارتكاب گناه، مأيوس از رحمت الهي نباشيد و با توبه راه پاكي را پيش گيريد. سعي كنيد عاملي كه شما را به تكرار دعوت مينمايد، حذف كنيد تا ديگر از آن راه ضربه نخوريد.
ج) در تمام حالات و مراحل انجام راهكارها از خداوند استعانت بجوييد و او را بخوانيد و با پروردگار نيايش كنيد.